Kurtćehajić Vučiću: Do kada će vas Dodik zamajavati svojim nestinama

Akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić, i Predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca je povodom jučerašnjeg susreta Dodika sa Vučićem dao osvrt u kojem je ukazao da je Dodik na sastanku sa Vučićem iznio niz neistina.

Možda vas zanima

Jedna od njih je da bošnjačko rukovodstvo ne preza ni od oružanog sukoba da bi se ukinuo RS. To je ozbiljna manipulacija Milorada Dodika.

Osporavanje RS zbog presuđenog genocida i drugih strašnih zločina pravnim mehanizmima će uvijek biti aktuelno i od toga nema pravo nijedan Bošnjak odustati jer su Bošnjaci žrtve genocida a genocid ne smije biti nagrađen što je urađeno, jer je samoproglašena tvorevina RS nakon izvršenog genocida postala u Dejtonu priznata u formi entiteta kao dio Bosne i Hercegovine. Tada nije bilo presude za genocid ali od 26. februara. 2007. godine  i presude Internacionalnog suda pravde u Hagu  da je RS odgovorna za genocid formulacijom da je vojska RS izvršila genocid u i oko Srebrenice svaki  dan postojanja RS je nagrada za izvršeni genocid i loš primjer u svijetu za buduće slične politike.

Međutim nikada nijedan ozbiljan bošnjački političar nije poslao poruku da bi ratom ukinuo RS ali jeste slana poruka da bi Bošnjaci štitili teritorijalnu cjelovitost Bosne  i Hercegovine svim pa i oružanim  sredstvima u slučaju da Dodik krene sa otcjepljenjm RS od BiH što je potpuno u skladu sa svim pravilima međunarodnog prava  i Dejtonskog sporazuma, jer RS prema ovom sporazumu nema nikakvu pravnu mogućnost otcjepljenja. Dodik naprosto mora shvatiti da RS nije stvorila Bosnu i Hercegovinu pa da može da izađe iz nje ako mu se ne sviđa, jer je Bosna i Hercegovina priznata 06.i 07. aprila 1992. godine bez ikakvih entiteta i kao takva primljena u Ujedinjene nacije 22. maja 1992. godine.

Dejtonskim sporazumom je tek priznata RS u formi entiteta što je jasno naznačeno u članu I Ustava Bosne i Hercegovine gdje stoji najprije odredba o kontinuitetu državnosti i modificiranoj unutrašnjoj strukturi i nastavku članstva u UN i drugim međunarodnim organizacijama a potom odredba o sastavu Bosne i Hercegovine.

Član I stav 1. Kontinuitet

“Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u druggim međunarodnim organizacijama.”

Član I stav 3. Sastav

“Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (u daljem tekstu “entiteti”).”

Iz ovoga se jasno vidi da je Bosna i Hercegovina tek u Dejtonu stvorila entitete a ne entiteti Bosnu i Hercegovinu.

Također je važno napomenuti da se Bosna i Hercegovina sastoji iz dva entiteta a ne kao što Dodik manipuira i govori da je ona sastavljena od dva entiteta. I to je velika razlika jer Bosnu i Hercegovinu nije niko rastavio pa da je ima sastavljati podvukao je akademik Kurtćehajić.

Takođe je još u decembru 1991. godine na srpski zahtjev da li Srbi u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj imaju pravo na samoopedjeljenje pozivajući se da je to pravo ugrađeno u temelje AVNOJ-evske Jugoslavije Badinterova komisija u svom Mišljenju broj 2. jasno podvukla da se pravo na samoopredjenje naroda ne može tumačiti na način da se dovedu u pitanje granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Kako tada tako i danas. Dodik bespotrebno  mantra o pravu RS na samoopredjeljenje koje ne postoji i daje lažnu nadu svom biračkom tijelu.

Također mu  je i pomoćnik američkog državnog sekretara Palmer jasno dao do znanja Dodiku da ne može vezivati pitanje RS s Kosovom.

Dodikovo objašnjenje da bi u slučaju ugroženosti opstanka RS Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma imala pravo intevenisati  računajući i na vojnu intervenciju akademik Kurtćehajić je rekao da je krajnje vrijeme da Dodik nauči abecedu Dejtonskog sporazuma jer Srbija nije nikakav garant jer taj termin i ne postoji u ovom sporazumu, već je ona kao sudinica dešavanja u Bosni i Hercgovini potpisnik tog međunarodnog ugovora kao i Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Tako da svako miješanje u eventuane moguće sukobe u Bosni i Hercegovini bi bila agresija. A da ne govorimo o tome, i to se ne smije zaboraviti da  iako je Srbija izbjegla odgovornost za genocid nije izbjegla odgovornost za nesprečavanje genocida sto je također visok nivo odgovonosti s obzirom da je u pitanju genocid.

Dodik svojim manipulacijama   sve više liči  na indijanskog vrača koji svojim mantrama pokušava dozvati kišu a ona nikako da padne. Tako i Dodik služeći se neistinama i poluistinama stalno drži tenziju da će se RS otcijepiti i da će Srbija i RS jednog dana biti jedno a to se neće i ne može desiti. On time samo zamajava Vučića i svoje birače podvukao je akademik Kurtćehajić.

(Vijesti.ba)

Nedavno objavljeno