AKADEMIK KURTĆEHAJIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: “BiH je uvijek imala probleme, preživjet će i politiku Dodika”

Profesor Kurtćehajić podsjetio je da je Bosna nekad imala jedan narod.

Možda vas zanima

Profesor Suad Kurtćehajić kazao je u “Newsroomu” na N1 da je značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a što je, nakon 480 godina, od kada je Bosna izgubila svoju nezavisnost 1463. godine, prvi put došlo do obnove te državnosti kroz izraz volje svih njenih naroda.

“To nije jednostavno. Bosna je prvo izgubila svoju nezavisnost, ali je onda imala određena identifikaciona obilježja u okviru osmanlijske vladavine kao pašaluk ili ejalet”, rekao je prof. Kurtćehajić.

Podsjetio je da je Bosna nekad imala jedan narod.

“U srednjem vijeku su Bošnjani, u osmanlijskom periodu su bili Bošnjaci. Srpski izvori to govore, najjači dokument je, praktično, Matica srpska i njen časopis koji je ona izdala, gdje jasno govori za Bosnu – od Vrbasa do Drine, od Save do mora”, naveo je.

Podsjetio je i na zanačaj dva dokumenta – rezolucije ZAVNOBiH-a i Proglasa narodima Bosne.

“Proglas je upućivao sve narode Bosne na nastavak borbe protiv fašizma. A druga rezolucija tačke 5 ZAVNOBiH-a govori o onom momentu koji se danas ponavlja na svim mogućim nivoima, a to je da su narodi Bosne slobodno odlučili da njihova zemlja Bosna bude ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već i srpska, i hrvatska, i muslimanska – slobodna BiH, u kojoj će se osigurati puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Hrvata i muslimana. Bošnjaci su tada bili određivani tim terminom”, podsjetio je prof. Kurtćehajić.

Danas, kazao je, izgubili smo dosta tih vrijednosti.

“Potpuno se slažem s režiserom Lordanom Zafranovićem, koji je rekao da takav nivo ili zadugo neće postići takav nivo uzajamne tolerancije, uvažavanja, međusobne prožetosti, empatije itd., kao što je to bilo u Titovoj Jugoslaviji”, rekao je i dodao:

“Šta se tu desilo? Od jedne situacije gdje ste imali četnike Draže Mihajlovića, to je bila regularna vojska Kraljevine Jugoslavije, ustaše, to je bila regularna vojska novog svjetskog poretka i imate Titove partizane koji su datirali banditima i Komunističku partiju koja je bila ilegalna. I onda Tito, zahvaljujući svim tim platformama, dobija naklonost svih naroda Jugoslavije i pravi najjaču vojsku da bi na kraju kralj Petar dao nalog da četnici se okrenu prema njemu. A potpunu satisfakciju je dobio, jer je svijet ocijenio da su jedini antifašisti Titovi partizani. Dakle, ovaj pokušaj rehabilitacije četnika i govorenje da su oni antifašisti, to je van pameti, kako oni mogu biti antifašisti kad oni nisu imali nikakav sukoba ni s Nijemcima ni s Italijanima, a sarađivali su s njima.”

Kurtćehajić je kazao da Bosna i Hercegovina ne mora imati zakon o državnim praznicima, jer vrijedi ono što je prije ustanovljeno.

“Godine 1995., naša skupština je usvojila zakon o državnosti i o nezavinosti. Ako imate u vidu da Dayton sadrži dodatna dva aneksa, šest i četiri, nikada nije promijenjen Dan državnosti niti Dan nezavisnosti. On je formalnopravno obavezujući. Vrlo je važno da na tome insistiramo. Ovo je obaveza i morala bi se pojaviti reakcija visokog predstavnika da i on reaguje. Ja sam bio oduševljen kada je visoki predstavnik jučer počeo da govori o dodatnim nadležnostima, prvi put. Prvi put je iščitao Dodiku da nije samo onih deset, ali po meni je to trebao 2009. godine.”

“Ne moramo imati zakon, vrijedi ono što je prije ustanovljeno na bazi kontinuiteta propisa u dejtonskom Ustavu, koji je važeći”, dodaje Kurtćehajić.

Kakva je budućnost BiH?

“Bosna i Hercegovina je uvijek imala probleme, ali ako je bila u dvije carevine koje su se raspale, a ona opstala, pa dvije Kraljevine SHS i Jugoslavije koje su se raspale, a ona opstala. Onda Jugoslavija, a BiH preživjela. Preživjet će BiH i tu politiku Dodika i pokušaj njegovog secesionističkog djelovanja. Zaista, ta politika nema nikakvu pravnu snagu, niti je normativno djelo niti u duhu Daytona, a da ne govorim nešto što je potpuno nemoguće”, kazao je i nastavio:

“Ona ima jedno ozbiljno breme s kojim će se morati suočavati, a to je odgovornost za presuđen genocid. Kako bi izgledalo da svijet dozvoli cijepanje BiH, a da jedna tvorevina s takvom presudom postane država? Ja mislim da svijet nije toliko poludio da bi takvo nešto dozvolio, to je utopija. Pravni poredak međunarodni se mora dovesti u sklad i ako imate odgovornost za pojedince, onda mora postojati i odgovornost RS. Ona je, praktično, nagrađena Dejtonskim sporazumom za izvršeni genocid.”

“Kada se BiH bude transformisala u jednu državu koja će biti funkcionalnija, sa možda regijama, onda će BiH krenuti ekspanzijom. To će se prije ili poslije morati desiti, ali pretpostavka je da bude brže kroz ulazak u NATO pakt i EU, kada se smanje ove snage koje BiH ne žele dobro.”

Izvor: www.slobodna-bosna.ba/

Nedavno objavljeno