Prof. Lavić pozdravio pismo Mesića: BiH je nacionalna država svih njezinih građana

Piše: Faruk Vele 

“Zahvaljujem se na njegovom ljudskom odnosu prema Bosni i regionu. U današnjoj Bosni radi se o nužnosti promjene političkog modela/sistema vlasti koji je uspostavljen kao rezultat ratnog skrnavljena života ljudi i uništavanja političkog sistema Republike Bosne i Hercegovine”, rekao je Lavić.

“Prije svega, neophodno je upozoriti na upotrebu pojma nacija i nacionalno koja često zbunjuje evropske i američke sagovornike. U ovome kontekstu, pravi konfrontirani pojmovi su etničko i nacionalno. Zbog toga je važno razumjeti etničko-religijski model vlasti koji trenutno dominira u Bosni i perpetuira diskriminacijski, anahroni i nefunkcionalni oblik organizacije političke zajednice. On je daleko od nacionalne (državljanske) politike!”, dodaje on.

Prema riječima Lavića, apsolutno je prihvatljivije za multietničke zajednice razvijati građanski politički model u kojem je nacija definirana kao politička zajednica građana. 

“U tom smislu nacionalno se odnosi na sve građane države i znači državljansko. Stoga je potrebno Bosnu i Hercegovinu razumijevati kao internacionalno priznatu državu-naciju koja se ne bi trebala svoditi na sporne etničke narative. Bosna i Hercegovina je nacionalna država svih njezinih građana. Etničke narative treba rješavati u okviru kulturne autonomije, a državu osloboditi od kočećih antibosanskih mehanizama. Dakle, nacionalno ili državljansko nije sinonim s etničkim ili narodnjačkim definiranjem zajednice”, zaključio je Lavić.

Podsjetimo, kako piše zagrebački Nacional.hr, Mesićevo pismo se odnosi na prijedlog kako Bosnu i Hercegovinu ustrojiti po građanskom, a ne nacionalnom principu.

Izvor: radiosarajevo.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here