Najava 8. Memorijalni turnir “Akademik Prof. dr. Nijaz Duraković”

Šahovski klub Sarajevo u saradnji sa Fakultetom političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu organizuje u nedjelju 31.januara 2021. godine, 8. Memorijalni šahovski turnir “Akademik Prof. Dr. Nijaz Duraković”.

Turnir se igra u znak sjećana na dugogodišnjeg profesora FPN-a i istaknutog društveno-političkog radnika. Šahovski klub Sarajevo u saradnji sa Fakultetom političkih nauka Sarajevo u proteklih sedam godina organizovao je memorijalne šahovske turnire kulturnih i javnih radnika u spomen na akademika prof.dr. Nijaza Durakovića, koji je svojim djelovanjem zadužio i Grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u cjelini. Svojim aktivnostima i naučnim djelovanjem akademik prof.dr. Nijaz Duraković uvijek se borio i isticao Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu zemlju svih njenih naroda, a bio je i veliki zaljubljenik u šahovsku igru. Na prethodnih šest memorijalnih turnira nastupilo je preko 200 istaknutih kulturnih i javnih radnika Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Početak turnira je planiran u 12 sati u prostorijama Fakulteta političkih nauka u ulici Skenderija broj 72. Organizatori su obezbjedili značajne nagrade za najuspješnije takmičare i to: redovne nagrade za prvih sedam mjesta i posebne nagrade za najuspješnije kulturne i javne radnike iz različitih oblasti djelovanja.

Turnir je pozivnog karaktera. Nastupit će maksimalno 20 takmičara, a učešće mogu uzeti samo osobe koje su dobile poziv od organizatora.

Turnir se igra po “Švicarskom sistemu” u 9. kola uz tempo igre od 15 minuta + 3 sekunde dodatka po igraču. Sve partije sa turnira bit će prijavljene za obračun FIDE rapid rejtinga.

Direktor turnira je akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić.

Sudije Memorijala su Mirza Miralem (internacionalni sudija) i Zlatko Miladinović (nacionalni sudija).

Organizaciju 8. Memorijalnog šahovskog turnira “Akademik Prof. Dr. Nijaz Duraković” kao glavni pokrovitelji pomogli su Općina Novi Grad Sarajevo i Općina Centar Sarajevo.

Sve propisane epidemiološke mjere od strane nadleženih štabova i službi će biti ispoštovane.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here