Mišljenje profesora međunarodnog prava Frensisa Bojla dato 2009. u CD-u o aprilskom paketu

Dodik je dobio Brčko, riječi su Francisa Boylea profesora međunarodnog prava na univerzitetu u Illinoisu, koji je bio pravni savjetnik Bosne i Hercegovine prilikom tužbe protiv Srbije i Crne Gore.

Naime Boyle je, gostujući u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem, televizije Hayat, kazao da je ustavni amandman za Brčko donešenu u korist RS-a, njenog proširenja i u cilju cementiranja njenog postojanja, te da je ovo prvi korak nakon kojeg slijede Hejsove reforme i “aprilski paket” koje Sulejman Tihić i SDA, nažalost, podržavaju.

Što se tiče Tihića, prema Boyleovim izvorima u SDA, on radi sve što mu Amerikanci kažu. Ja sam razgovarao sa Sulejmanom Tihićem i predložio mu da odbaci Hejsove reforme što je on prihvtio. Međutim, nakon toga se susreo sa Condolizom Rice, koja je izvršila ogroman pritisak na Tihića i on je nažalost promijenio mišljenje, a ja sam nastavio sa rušenjem Hejsovih reformi u čemu mi je pomogao Haris Silajdžić i SBiH. I dalje radim sa Harisom Silajdžićem i uvjeravam ga da je amandman za Brčko jako opasan, kaže Boyle, te dodaje…

Ako Parlament podrži amandman za Brčko, Hejsove reforme i “aprilski paket” siguran sam da će se BiH zauvijek raspasti, kaže Boyle i navodi da će ovim amandmanom biti zacementiran genocid i etničko čišćenje kao nešto što se isplati što je strašno.

Boyle navodi da Britanci i Amerikanci žele nametnuti ove amandmane kako bi se zauvijek riješili Bosne kao države. “Amandman za Brčko i “aprilski paket”, koje podržava Sulejman Tihić su dio strategije završavanja posla i napuštanja Bosne, njene podjele i raspada države pri čemu će RS biti pripojena Srbiji, a Federacija Hrvatskoj, to je kraj igre i dovršetak plana Tuđman – Milošević o podjeli BiH”, ističe profesor Boyle.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here