Stevandić izrevoltiran napustio emisiju FTV-a nakon rasprave s Kurtćehajićem

Možda vas zanima

“Prvo pitanje na referendumu je bilo: Da li ste za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana?. Vrlo je važno da prvo ide građana, pa onda muslimana, Srba i Hrvata i drugih naroda koji u njoj žive. Znači Bosna je išla na liniji kakva je ona definirana Ustavom ‘74. godine i Ustavnim amandmanima od ‘90. godine Definirana je prvo kao država građana, a onda naroda”, kazao je profesor Suad Kurtćehajić u gostujuću u magazinu “Plenum” FTV-a, koji je bio posvećen Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Profesor Kurtćehajić dodao da je na referendum izašlo 64,31%, od čega je 99,44% glasalo “za”.

“Ovo je važan podatak jer postoji priča da su Srbi potpuno preglasani. To je nemoguće jer je u zemlji bilo 44% muslimana, 17% Hrvata – to je 61%. Ako se uzme pretpostavka da je izaznost iznosila 80%, to znači da je 48% glasalo od njih 61%. Ako uzmemo da je 7% Ostalih glasalo isto u procentu 80%, onda je to još 5%. Postavlja se pitanje, tih 11%, i to je više od većine od 32% Srba, a to znači više od trećine. Možemo prihvatiti činjenicu da su Srbi preglasani u smislu da nismo imali većinu i većinsku volju srpskog naroda, ali nije mogao referendum proći, a da nije više od jedne trećine Srba glasalo na tom referendumu. Bošnjački narod je slijedio liniju međunarodne zajednice. Ono što su oni postavljali, Bošnjački narod se uklapao u to.”

Kurtćehajić je naveo da je Badinterova komisija postavila određene okvire i rekla da Bosna treba da napravi referendum da bi se ostvarila pretpostavka nezavisnosti.

“Prije toga su rekli da je Jugoslavija u disoluciji. Mišljenjem broj 2 su rekli da Srbima treba dati pravo nacionalnih manjina po najvećim evropskim i svjetskim standardima. Tad je intervenisao predsjednik Izetbegović da se to nipošto ne prihvati za Bosnu, da Srbi moraju biti ravnopravan narod, tako da se odustalo od standarda po kojima je Evropa radila. Na bazi onog što je međunarodna zajednica tražila organiziran je taj referendum i ovo se desilo. I on je potpuno legalan i legitiman. Sa druge strane, Republika Srpska nastaje 9. januara kao Republika srpskog naroda u BiH. Znači nije bila Republika Srpska. Pa je u augustu bila Srpska Republika i onda su u septembru rekli da su pogriješili pa su morali da ponovo glasanju i rekli Republika Srpska. Nelegitimno je bilo stvaranje Republike Srpske”, kazao je Kurtćehajić.

Stevandić napustio Plenum

Uslijedila je žustra raspava o istoriji, te stradanjima Srba u Sarajevu. Nenad Stevandić, drugi učesnik “Plenuma”, prije nego je napustio emisiju, kazao kako je u Sarajevu pobijeno više Srba nego Bošnjaka u Srebrenici, zatim da je Stefan Nemanja bio srpski kralj iako je kršten u katoličkoj crkvi, ali je primio pravoslavlje. Kurtćehajić je u tom trentku pokušao ispraviti Stevandića, kazavši kako Stefan Nemanja nije bio kralj nego njegov sin, te dodao da Stevandić ne poznaje srpsku istoriju, što je izrevoltiralo Stevandića, koji je ljutito napustio emisiju.

Kurtćehajić je naveo da su Bošnjaci opstali jer im je jako korijenje na evropskom tlu.

“Bosna je preživjela Osmansko carstvo, Austro-Ugarsko carstvo, SHS, KSHS, Jugoslaviju i opstat će. Nameće nam se priča da je Republika Srpska nešto što je trajno. Ona je zaista instalirana u Dejtonu, ali Bošnjaci moraju shvatiti da tada nije bilo presude za genocid, to nije mala stvar. Ne možete očekivati da izvršite genocid i ponašati se kao da presuda ne postoji. Mora se dobiti mišljenje Savjetodavnog suda da li je postojanje RS-a protivno međunarodnom pravu”, zaključio je Kurtćehajić.

Izvor: krupljani.ba

Nedavno objavljeno