“Bosanski Srbi su u prošlosti bili Bošnjaci-pravoslavci i katolici, a Ivana Marić bi trebala da zna da su Sarajevsku katedralu podigli ‘Bošnjaci-katolici'”

Snimak koji je objavljen na društvenim mrežama na kojema politička analitičarka Ivana Marić govori kako su "Bošnjaci sebi izmislili ime kako ne bi bili samo muslimani" izazvao je dosta polemike u bh. javnosti.

Možda vas zanima

Snimak koji je objavljen na društvenim mrežama na kojema politička analitičarka Ivana Marić govori kako su “Bošnjaci sebi izmislili ime kako ne bi bili samo muslimani” izazvao je dosta polemike u bh. javnosti.

Podsjetimo, Naša stranka je predložila Ivanu Marić kao kandidatkinju za dogradonačelnicu Sarajeva.

Nakon kritika u medijima i na društvenim mrežama, Marić se pokušala opravdati kroz članak iz 2013. godine sa naslovom Prof. dr. Šaćir Filandra: “Bošnjaci su pitanje nacionalnog imena riješili prije 20 godina”.

– Sva sreća pa NiP nije kandidovao Filandru za dogradonačelnika Sarajeva jer bi ga SDA osudila zbog izjave da su Bošnjaci tek 1993. riješili pitanje nacionalnog imena. Pri tome aludira na Prvi bošnjački sabor održan u Sarajevu 1993. – napisala je na svom Facebooku Marić.

Kontaktirali smo akademika, prof. dr. Suada Kurtćehajića i sa njim pokušali analizirati izjave Ivane Marić kao i porijeklo imena ‘Bošnjaci’.

U priloženom videu poslušajte šta je rekao za naš portal.

Novinar: Admir Oručević

Izvor: Source.ba

Nedavno objavljeno