Sa press konferencije Bosanske akademije nauka i umjetnosti „ Kulin ban“ za medije

Možda vas zanima

Predsjednik novoosnovane Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ skraćeno BANUK akademik Suad Kurtćehajić je rekao da je ovo važan historijski momenat da jedna zemlja koja ima svoju hiljadugodišnju tradiciju dobije naziv svoje akademije koji je u nominativu i koji odražava njenu multietničnost. Dvjesta zadnjih godina se u našoj zemlji intenzivno razvija antibosanska politika i jako je važno okrenuti točak nazad i izgrađivati u Bosni i Hercegovini bosanske institucije.

Jedan od ciljeva Bosanske akademije nauka i umjetnosti „ Kulin ban“ je da bude proaktivna i da pomogne državi Bosni i Hercegovini da se zaustave dalji procesi njenog urušavanja i predlože mehanizmi za njenu integraciju na putu u bolju budućnost i ulazak u Evropsku uniji i NATO pakt. Ova akademija treba biti koheziona snaga svim političkim i društvenim opcijama koje vole ovu zemlju a brana svim njenim protivnicima.

Predsjednik BANUK akademik Suad Kurtćehajić zamolio je sve one koji Bosni i Hercegovini žele dobro da ovoj akademiji daju poštenu šansu i razumno vrijeme u kojem bi trebala da opravda smisao svog osnivanja i da se uzdrže od nepotrebnih kritika prije nego što je ijedan korak učinila.

Generalni sekretar Bosanske akademije nauka i umjetnosti „ Kulin ban“ akademik Nedžad Korajlić smatra da je formiranje ove akademije historijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu, građane i cijelu akademsku zajednicu! Baviti se naukom u vremenu kada je ona stavljena u neki pozadinski plan, je ne samo porazno za nauku, ekonomiju, nego i za sve građane Bosne i Hercegovine. Samo jednim slobodnim i otvorenim sagledavanjem ovih i drugih problema, Bosna i Hercegovina može doživjeti prosperitet. Mnogo je važno da sa jednim racionalnim i planskim pristupom, te predlaganjem novih i održivih rješenja, možemo doprinijeti da mladi ne odlaze iz BiH!

Podpredsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti „ Kulin ban“ akademik Izet Mašić rekao je da je Bosanska akademija nauka i umjetnosti “Kulin ban” u svojim strateškim ciljevima zacrtala da timski i invidualno grupa eminentnih i referentnih naučnika započne proces reafirmacije mnogih od pobrojanih promašaja sistema u proteklom periodu i nauku u BiH učini u dogledno vrijeme referentnom i prepoznatljivom u svijetu. A imamo dobru osnovu i u Bosni, a i među brojnim bosanskohercegovačkim stručnjacima diljem svijeta, koji su već prepoznatljivi u oblastima u kojima prezentiraju svoja iskustva i postignuća. Možemo to postići putem naučnih projekata, naučnih skupova, naučne publicistike, pozivnih predavanja naših akademika, i sl.

Podpredsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti „ Kulin ban“ akademik Aleksandar Knežević je istakao da već nekoliko godina radi na ideji povratka bosanstva i da u akademiji vidi prostor za intenzivniji i kolektivni rad u tom pravcu. Iako se u Dejtonskom mirovnom sporazumu riječ Bosanac ne pojavljuje on vidi Bosnu i Hercegovinu kao državu Bosanaca, uz uvažavanje tri postojeće etničke grupe, ali i ostalih koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Država ne može biti etnička nego građanska, ali uz mjere za spriječavanje etničke majorizacije i diskriminacije. Ne mogu postojati bošnjačka, hrvatska i srpska politika, ali može biti bošnjačka, hrvatska i srpska kultura. Stoga on etničnost ne vidi kao etnopolitičnost, nego kao etnokulturalnost.

Podpredsjednik Bosanske akademije nnauka i umjetnosti akademik Eli Tauber je izjavio da je

stvaranje jedne Akademije nauka i umjetnosti uzvišen cilj i predstavlja za svakog koji ima čast da postane njenim članom izuzetnu obavezu i odgovornost.

Akademija će se zalagati za multidisciplinarna, nestranačka istraživanja koja angažiraju stručnjake iz različitih područja i profesija kako bi pružila pragmatična rješenja za složene izazove. Potpuno je jasan motiv koji stoji pred onima koji su formirali Bosansku akademiju nauka i umjetnosti Kulin Ban, jer njihov je cilj da naučnici, koji su već toliko uradili u toku svoje karijere, ne samo dobiju ovu prestižnu titulu akademika, već da, prije svega, svojim radom učine sve kako bi i ekonomski i politički pomogli svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

Akademici BANUK-a, kroz svoj stalni pozitivni angažman, doprinijet će ugledu BiH i daljoj promociji multietničkih, multinacionalnih i multikulturnih vrijednosti Bosne i Hercegovine u zemlji i svijetu.

Osnivači Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“

Predsjednik: akademik Suad Kurtćehajić
Podpredsjednici: akademici Izet Mašić, Zehra Dizdarević, Aleksandar Knežević, Elijas Tauber
Generalni sekretar: akademik Nedžad Korajlić
Predsjednik skupštine: akademik Enver Raljević
Predsjednik Senata: akademik Amir Brka,
Predsjednik Upravnog odbora: akademik Nihad Fejzić
Predsjednik Suda časti: akademik Omer Ibrahimagić
Akademici: Muriz Spahić, Armin Škrbo, Halil Mehtić, Džeko Hodžić, Redžep Dizdarević, Muhamed Šestanović
Izabrani članovi Bosanske akademije nauka i umjetnosti „ Kulin ban“
Akademici: Suad Efendić, Ferid Muhić, Galib Šljivo, Salih Kulenović, Hazbo Skoko, Džavid Haverić, Amra Šabić-El Rayess i Jacob Bergsland.

Izvor: senzor.ba

Nedavno objavljeno