Kurtćehajić za Index o pokušaju uspostave parainstitucija: Manipulišu pravom, cilj je razbiti BiH

Možda vas zanima

U Banjoj Luci će danas u 12:00 sati biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS). Kako je član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik, i najavio na dnevnom redu će se naći oduzimanje nadležnosti državnoj Agenciji za lijekove, te će se pokušati formirati parainstitucija u vidu “Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS”.

O ovoj temi smo razgovarali sa akademikom prof. dr. Suadom Kurtćehajićem. On je za “Index” kazao kako je situacija dovedena do tačke ključanja i da Dodik testira koliko daleko može ići.

– Današnja sjednica NSRS je na određen način i testiranje, zato je Dodik i krenuo sa Agencijom za lijekove da vidi kakva će biti reakcija, a koliko znam, što se tiče ostalih nadležnosti sjednica je na redu naredne sedmice. Ono što Dodik radi je protivpravno vraćanje nadležnosti sa državne na entitetsku razinu. Na sceni je manipulacija pravom, na sceni je jedna bezobrazna politika koja funkcioniše tako da je samo zanima ostvarenje ciljeva, a to ostvarenje ciljeva jeste isto ono što se nije uspjelo uraditi od ’92. do ’95., a to je razbiti BiH. Znači, konačni cilj ne treba uopšte zanemarivati, on je nezavisna RS, a međucilj je ta, kako je on zove, “samostalna republika” u okviru BiH, a takva država ne postoji u svijetu. Ako bi Dodikove namjere uspjele, BiH bi postala država sa ozbiljnim greškama i samo bi formalno postojala – upozorava Kurtćehajić.

Dodatne nadležnosti

Podsjeća da su sve nadležnosti koje su date državi date na osnovu odredbe člana 3, stav 1, koji govori o nadležnostima i stava 5 koji govori o dodatnim nadležnostima.

Član III, stav 5. – Dodatne nadležnosti:

a) BiH će preuzeti nadležnosti za takva pitanja o kojima se entiteti slože; koje su u skladu sa Aneksima 5-8 Općeg okvirnog sporazuma; ili koje su potrebne da se očuva suverenitet, teritorijalni integritet, politička nezavisnost i međunarodni subjektivitet BiH u skladu sa raspodjelom odgovornosti među institucijama BiH. Dodatne institucije mogu biti uspostavljene prema potrebi kako bi vršile ove nadležnosti.

– Dodatne nadležnosti su slovo Dejtona, da nisu trebale da budu, ne bi ni bile tu. Ono što je činjenica, nigdje se ne može čuti da Dodikova politika i stručnjaci spominju dodatne nadležnosti, za njih one kao da ne postoje. Ono što je interesantno, u Memorandumu SANU-a 2, prekrižene su sve dodatne nadležnosti, istina ostavljene su jedne, prve, a to je što se  entiteti dogovore – kazao je Kurtćehajić.

Ne može RS biti samostalna

Na sceni je bespravno nastojanje da se nadležnosti koje su date državi na bazi Ustavne odredbe vrate na entitetsku razinu.

– To je ono što može BiH dovesti do ivice rata, jer sa ovakvom RS mi nemamo BiH. Dodik je situaciju doveo do tačke ključanja, uporno ponavlja da niko neće stradati i da neće biti sukoba, a on će praktično pokrenuti podjelu. Samostalna RS u u okviru Bosne je zamajavanje. Krenuo je u akciju u kojoj hoće od RS da napravi samoodrživu državu, a da BiH postoji samo kao neka prazna ljuštura, koja bi bila dovedena u situaciju besmislenosti njenog postojanja. To bi bilo održavanje jednog stopostotnog invalida u nedogled, ako bi mu se pustilo da to uradi – zaključuje Kurtćehajić.

Izvor: index.ba

Nedavno objavljeno