KURTĆEHAJIĆ I POPOVIĆ SUKOBILI STAVOVE: “Ako Dodik sanja da RS može postati nezavisna u velikoj je zabludi”

Kurtćehajić je pojasnio da je tačno deset nadležnosti u Dejtonu dato BiH.

Možda vas zanima

Kakve mogu biti posljedice pravljenja Dodikove paradžave?

O tome su u današnjoj emisiji „Dobar dan BiH“ govorili predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ Suad Kurtćehajić te član Akademije nauka i umjetnosti RS-a Vitomir Popović.

Na pitanje kako bi sve akcije lidera SNSD-a Milorada Dodika mogle završiti, Kurtčehajić je rekao da mu Dodik liči na pokeraša koji se sa parom desetki u rukama ponaša kao da ima fleš royal.

-Ako zaista želi da napravi tu opciju nezavisne RS, to radi u dva koraka, prvi korak bi trebao biti samostalna RS u okviru BiH, a kad bi se to već desilo sljedeći korak bi bio u tom pravcu. Mora imati u vidu da svijet nije zaboravio kako je došlo do stvaranja RS-a kao paratvorevine 9. januara. Kada je u Dejtonu sve to završeno, RS je dobila jednu vrstu legaliteta i legitimiteta u okviru BiH i svoju snagu može da crpi samo dok postoji dejtonska BiH. Ako bi se ona dovela u pitanje, onda treba imati u vidu da, prema pravilima međunarodnog prava, reaktivira se prethodno pravno stanje, a to je Republika BiH – pojasnio je Kurtćehajić.

Istakao je da se Dodikova politika mora suočiti s time da je najveći sud na planeti presudio da je vojska RS-a izvršila genocid.

-Presuđen je gotovo kompletan vojni i politički vrh RS, presuđen je vojni lider Ratko Mladić i politički Radovan Karadžić na doživotnu robiju. Više presuda uključuje genocid. Činjenica tih strašnih zločina, genocida, masovnih grobnica, način na koji je to stvarano, svijet to zna. Kao i da je 537 džamija srušeno na prostoru tvorevine koja se zvala RS, 170 katoličkih crkvi. U isto vrijeme u Sarajevu nijedna pravoslavna crkva nije srušena. Te sve činjenice svijet zna. Kad se sve ove činjenice sagledaju, potpuni je apsurd je politika kojom je krenuo Dodik. Ako sanja da RS može postati nezavisna u velikoj je zabludi – istakao je Kurtćehajić.

Popović je rekao da je BiH nastala na osnovu međunarodnog ugovora koju čine RS i FBiH, što je teza koju uporno ponavljaju iz manjeg bh. entiteta.

-Očigledno smo zapali u duboku krizu ili bolje rečeno nikada iz te krize poslije 90-tih godina nismo ni izašli. Ako ne postoji uvažavanje da je RS faktička činjenica, šta očekuješ od RS da kaže. Moramo da kažemo šta je minimum naših zajedničkih interesa i šta nas održava u BiH. BiH je i srpska, i bošnjačka, i hrvatska. Nijednom od naroda ovdje u interesu da se prepucavamo, dajte da uredimo te odnose. Dodik je pokušao, NSRS je usvojila određene zaključke i ona je rekla da razgovaramo s FBiH da vidimo šta je to šta nam ne treba i šta je od interesa za sve – kazao je Popović.

Složio se da ovo što Dodik radi nije put, ali da treba vidjeti šta jeste. Ipak, smatra da ovo što Dodik radi ima pravno uporište.

-BiH nije pred raspadom, ona se raspala, ne postoji. Ne radi Predsjedništvo, ne radi Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara. Ne želim raspad BiH, ali dajte da vidimo šta treba uraditi da ona opstane. Ali de facto imate raspad BiH – kazao je Popović.

Kurtćehajić je pojasnio da je tačno deset nadležnosti u Dejtonu dato BiH.

-Komplentna Dodikova koncepcija je zasnovana da sve van ovih deset pripada entitetima. Ali ima odredba koja sve to mijenja. I da nije odredbe o dodatnim nadležnostima, koja kaže da će BiH preuzeti i sve ono što se entiteti dogovore. A entiteti su se dogovorili. Posebno je važna odredba koja kaže da će BiH preuzeti u svoju nadležnost i sva ona pitanja koja su potrebna da se očuva njen suverenitet, teritorijalni integritet, politička nezavisnost i međunarodno pravni subjektivitet. Stoji da se mogu ustanoviti dodatne institucije. Visoki predstavnik je sve ove nadležnosti, koje su saglasnošću entiteta date, mogao državi dati na bazi činjenice da je on konačni tumač civilnog dijela Dejtonskog sporazuma. Dejton je ovom odredbom dao mogućnost da BiH jača kroz vrijeme – pojasnio je Kurtćehajić.

Popović je ustvrdio da nije tačno da je RS nastala na osnovi da bude proširena Srbija.

-To je stara teza koju su progurali Nijemci i Englezi. Naš glavni cilj, ja sam jedan od učesnika u stvaranju RS, bila je nezavisnost RS. I to je i danas legitimni cilj – kazao je Popović za Hayat.

slobodna-bosna.ba

Nedavno objavljeno