“Srbi su bili uključeni u partizane i četnike, a Draža Mihailović je u Titovim partizanima vidio glavnu prepreku. Kamo sreće da je ostala lijepa Jugoslavija”

Dan državnosti je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije.

Možda vas zanima

Ovaj dan kao i mnogo godina do sada tumači se na različit način unutar BiH. Kako smo navikli, ni ovaj put nisu izostale reakcije iz manjeg entiteta RS. Pa je tako zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao da Bošnjaci ne mogu proglašavati praznik zemlje koju su rušili.

Danas je svoj stav iznio i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, koji je u svom komentarisanju predstojećeg Dana državnosti rekao da je obilježavanje tog dana u BiH smiješan događaj.

O Danu državnosti BiH razgovarali smo sa predsjednikom Bosanske akademije nauka i umjetnosti ‘Kulin ban’, akademik prof dr. Suad Kurtćehajić.

Razgovor poslušajte u priloženom videu.

(Admir Oručević)

Izvor: source.ba

Nedavno objavljeno