KURTĆEHAJIĆ ZA HAYAT: AKO OVO PROĐE DODIKU, INICIRAT ĆEMO VRAĆANJE REPUBLIKE BIH, IMAMO PODRŠKU ZA TO

Gost emisije 7plus Hayat TV-a bio je akademik Suad Kurtćehajić, osnivač Bosanske akademije nauka i umjetnosti Kulin ban. S njim smo razgovarali o današnjoj neustavnoj sjednici NSRS.

Možda vas zanima

Ocjenjujući današnja dešavanja iz Banje Luke, Kurtćehajić kaže da se radi o prvoklasnoj obmani, jer se jednom prenesene nadležnosti ne mogu vratiti.

  • Dodik samouvjereno manipulira i laže. On je svjestan toga i opet nastavlja da nas obmanjuje. Njegova izjava da Republika BiH nije imala teritoriju je vrhunski oblik manipulacije, a da su paradržave RS i Herceg-Bosna pravno utemeljene. Član I/1. Ustava BiH govori o međunarodnopravnom kontinuitetu države BiH koja nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu sa unutrašnjom strukurom modificiranom ovim Ustavom. Entiteti RS i FBiH su time postali sastavni dio BiH kao ustavne kategorije. Pored toga, u članu III/5.a) Ustava BiH propisao je da država BiH može preuzeti dodatne nadležnosti, mimo isključivih iz člana III Ustava BiH, o kojima se postigne sporazum entiteta, koje se odnose na pitanja iz ankesa 5.-8. Dejtonskog mirovnog sporazuma i koje su joj potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnopravnog subjektiviteta BiH. U tu svrhu se mogu uspostaviti dodatne institucije za vršnje prenesenih nadležnosti. Ne postoji mogućnost povrata nadležnosti mimo Parlamentarne skupštine BiH, iako čak ni o tome Ustav BiH ne sadrži regulisanu proceduru, što znači da se jednom prenesena nadležnost ne može povući – pojašnjava Kurtćehajić.

Dodaje da se radi o manipulativnom tumačenju prava u maniru nacističkih funkcionera.

  • Ovo je Goebbelsovo tumačenje prava koje je stavljeno u funkciju politike. Radi se o tome da u entitetu RS imaju manipulativne političke ciljeve. Ako međunarodna zajednica Dodika ne isključi iz politike crvenim kartonom, imat ćemo scenarije iz perioda ’92.-’95. Krajnje je vrijeme za odlučnu reakciju međunarodne zajednice. Dodik ponižava sve, počev od međunarodne zajednice, preko drugih naroda, visokog predstavnika do međunarodne zajednice. Studentima prava u manjem bh. entitetu profesori predaju o tome da su entiteti unijeli državnost u BiH, što je apsolutno netačno – kazao je Kurtćehajić.

Smatra da opozicija u RS-u nije bitno drugačija u odnosu na Dodika, ali igra oprezno, jer njegovo djelovanje vodi ukidanju manjeg bh. entiteta.

  • Problem je u tome što i predstavnici opozicije u RS-u priželjkuju povrat nadležnosti, ali su ocijenili da trenutno nemaju kapacitet za takvo nešto. RS je greška u unutrašnjoj strukturi BiH koju potvrđuju brojne presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Šarović se pribojava nestanka manjeg bh. entiteta zbog Dodikovog antiustavnog djelovanja, ali dijeli identično mišljenje o opstanku tog entiteta. Moramo pokazati Zapadu da nam je stalo do BiH, jer nam u protivnom niko neće pomoći. Naprosto nije vidljiva aktivnost probosanskih snaga kojima bi se pomoglo u očuvanju BiH – ističe Kurtćehajić.

Naglašava da je presudama za genocid stvoren pravni osnov za ukidanje entiteta RS.

  • Pravosnažno utvrđivanje genocida je dovoljan osnov za ukidanje entiteta RS kroz poništenje Dejtonskog mirovnog sporazuma kao međunarodnog mirovnog ugovora zbog povrede ius cogens pravne norme, a to je genocid.  U tome se krije razlog zašto negiraju genocid. Prema Bečkoj konvenciji o međunarodnom pravu, poništenje međunarodnog sporazuma moguće je izvršiti bez sudskog postupka samom povredom ius cogens norme. Mislim da će se upravo to i desiti. Zbog toga čine sve da sačuvaju entitet RS po svaku cijenu – pojasnio je Kurtćehajić.

U slučaju da danas usvojene informacije NSRS budu provedene u djelo, Kurtćehajić najavljuje iniciranje vraćanja ustavnog uređenja Republike BiH.

  • Ja predovodim inicijativu za povratak na pravnu snagu Republike BiH kao odgovor na Dodikovo djelovanje. Ukoliko ovo sa povratom nadležnosti prođe, tada bi se sazvao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH koji bi prostom većinom glasova usvojio deklaraciju o proglašenju Republike BiH – zaključio je Kurtćehajić.

(Mirza Imamović)

Izvor: hayat.ba

Nedavno objavljeno