Akademski diskurs: Korijeni, uzroci, predikcija i prevencija zločina genocida nad Bošnjacima

U organizaciji Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban” održan je Akademski diskrus na temu: KORIJENI, UZROCI, PREDIKCIJA I PREVENCIJA ZLOCINA GENOCIDA NAD BOSNJACIMA

Možda vas zanima

Dejtonskim sporazumom genocid u Bosni i Hercegovini je nagrađen

Uvodnu riječ dao je Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ akademik  prof.dr. Suad Kurtćehajić koji je na samom početku istakao da je Dejtonskim sporazumom genocid u Bosni i Hercegovini  nagrađen činjenicom da je paradržavna tvorevina Republika srpska  postala jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta što je najveća greška međunarodne politike predvođene SAD i zbog čega Bosna i Hercegovina  ne može da izađe iz začaranog kruga već 26 godina.

Ako i može da postoji opravdanje da se u Dejtonu nije znalo za izvršeni genocid kao i za razmjere zločina  učinjene u ime njenog stvaranja danas imamo presude  Haškog krivičnog tribunala gotovo cijelom političkom i vojnom vođstvu na  dugogodišnje robije uključujući i više doživotnih kazni zatvora kao i presuda za genocid.

Nakon presude najvećeg suda na planeti Internacionalnog suda pravde u Hagu  kojeg su stvorile UN 1945. godine da su  vojska i policija Republike srpske izvršile genocid očigledno je da je povrijeđena IUS COGENS najjača norma međunarodnog prava čija povreda je

(prema članu 53. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora od 1969. godine) osnov apsolutne ništavosti svakog međunarodnog ugovora i pravnih posljedica koje je on proizveo.

Entitet Rs postoji samo na osnovu Dejtonskog ugovora i nikako drugačije. Poništenjem ili neizvršenjem istoga prema pravilima međunarodnog prava jedino vrijedi prethodno pravno stanje a to je Republika Bosna i Hercegovina priznata od strane EU i SAD 06 i 07. aprila 1992. godine i primljena 22. maja iste godine u UN bez ikakvih entiteta

Danas je neminovno ići u tri pravca kako bi pravda bila zadovoljena istakao je akademik Kurtćehajić.

Pod hitno je potrebno da se organizira da jedan Bošnjak i jedan Hrvat koji žive na prostoru entiteta RS pokrenu tužbu pred Sudom za ljudska prava u Strazburu da se entitet u kojem su jednakopravni narodi Srbi,Bošnjaci i Hrvati ne može zvati po jednom narodu.

Drugi put je da se pokrene preko generalne skupštine UN uz pomoć bilo koje zemlje članice UN koja bi bila sponzor pitanje koje treba proslijediti Internacionalnom sudu pravde u Hagu da li je postojanje entiteta Rs protivno međunarodnom pravu s obzirom na višestruku povredu IUS COGENS norme uključujući i izvršen genocid.

I treće nastaviti proces nadoknade cjelokupne materijalne i nematerijalne štete koja iznosi više desetina miljardi eura od strane entiteta RS za sve zločine koje su vojska i policija  Rs kao paradržavne tvorevine  učinile svojim dejstvima kako na prostoru pod svojom kontrolom tako i prostoru na kojem su njihove oružane snage djelovale jer se ne smije prihvatiti činjenica da je to poglavlje završeno potpisivanjem Dejtonskog sporazuma.

U tom smislu akademik Kurtćehajić je  podsjetio da je u toku proces priznavanja američkih presuda protiv Karadžića i ostalih koje su pravosnažne i izvršne pred jednom od zemalja EU, a koje bi trebale biti  priznate  s obzirom na Sporazum između EU i SAD o priznavanju međusobnih presuda. Radi se o naknadi štete koja za naše uslove izgleda basnoslovna i čije bi izvršenje dovelo entitet RS pred potpuni finansijski slom čime bi jedan dio pravde bio zadovoljen.

 

Na  početku svog izlaganja akademik prof.dr. Muhamed Šestanović  je istakao da je zločin genocida  najteži zločin kojeg međunarodno humanitarno, ali i  nacionalna pravosuđa, poznaju. To je najveće društveno zlo koje može doživjeti neka nacionalna, etnička, vjerska ili rasna grupa kao takva i ako se pravno procesuira i presudi da je genocid  on dobiva planetarni značaj i planeta Zemlja mora da se uključi u rješavanje sudbine žrtava tog i takvog zločina. Zbog njegovog planetarnog značaja  o genocidu se mora stalno govoriti i o njemu pisati kako bi se držao u pamćenju na planeti Zemlji, jer zaborav na  to planetarno zlo stvara prostor i mogućnost da se on ponovi a  ono što se dešava BiH u ovom vremenu, gdje srpski narod u Bosni i Hercegovini predvodi Milorad Dodik  član Predsjedništva BiH može da dovede do novog genocida nad Bošnjacima.

Zato je potrebno  da Bošnjaci naučno izučavaju korijene i uzroke genocida nad njima kako bi spoznali da li njegovi  siptomi predikuju (predviđaju) da je „pred njihovim vratima“ novi genocid i razmišljali o prevenciji toga zla.

Akademik Šestanović je u svom predavanju istakao da korijeni i uzroci genocida nad Bošnjacima leže u nacionalnoj srpskoj kulturi preko koje je vršena psihološka priprema srpskog naroda za genocid nad Bošnjacima koja kontinuirano utiskuje u kolektivnu svijest svih Srba namjeru  da potpuno ili djelimično istrijebe Bošnjake koji su glavni remetilački  faktor da se srspki narod proširi izvan okvira granica njihove matice Srbije na sve dijelove gdje žive Srbi. To nije ništa drugo nego ideologija fašizma. Fašistička Njemačka je činila  holokaust radi libensrauma (teritorijalnog proširenja Njemačke na sve prostore izvan Njmčke na kojima žive Nijemci).

Akademik Šestanović je u svom predavanju naveo nekoliko srpskih poznatih intelektualaca iz reda ideologa, stvaralaca srpske nacionalne kulture i vjerskih veledostojnika koji su svojim umjetničkim djelima i govorima godinama psiholoških pripremali srpski narod  da nad Bošnjacima čini ona krivična djela koje međunarodno humanitarno pravo imenuje genocidom. To su  Petar Petrović Njegoš, Vladimir Ćorović, Jovan Cvijić, Teofil Petranović, Stevan Moljević, Jovan Dučić, Dobrica Ćosić, Milorad Ekmečić, Vojislav Šešelj, Petar Lubarda, Matija Bećković, Biljana Plavšić, Rajko Petrov Nogo, vladika Artemije Radosavljević  sa   drugim pravoslavnim veledostojnicima i mnogi drugi.

U nastavku predavanja akademik Šestanović je prisutne podsjetio na nekoliko  citata iz kulturološkog opusa radova nekih od naprijed nabrojanih srpskih kulturologa.

U nastavku Akademskog  diskursa  akademik Šestanović je posvetio odgovoru na pitanje;  Da li je moguće predikovati (predvidjeti)  genocid?  Svoj odgovor na navedeno pitanja je potvrdio da je moguće u dosta velikom stepenu predvidjeti genocid.

Na predikciji genocida mora raditi naučna elita, a mjere prevencije mora biti briga  organizacija Ujdinjenih nacija, odnosno Vijeća sigurnosti UN. Koliko znamo Sjedinjene Američke Države  su već formirale Radnu grupu za predikciju genocida, na čijem čelu je BiH javnosti dobro poznata gospođa Medelin Olbrajt.

U svom diskursu akademik Šestanović je govorio i o  nedostacima Tužbe koju je BiH 1993. godine podnijela Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) za genocid u BiH i odgovornosti za propuštenu priliku da se valjano pokrene  revizija Presude na navedenu Tužbu.

Izvor: balkantimes.pres

Nedavno objavljeno