Akademik Kurtćehajić: Dodik mora biti procesuiran, smijenjen ili nema BiH

Možda vas zanima

Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić smatra da je vrag odnio šalu i da ako se Dodik hitno krivično ne procesuira   zbog povrede krivičnog djela koje je ustanovljeno izmjenama Izbornog zakona koje je donio Visoki predstavnik Šmit te negiranja genocida i vrijeđanja žrtava izvršenog genocida u Srebrenici i ujedno suspenduje iz politike od strane Visokog predstavnika  zbog ozbiljnog narušavanja Dejtonskog sporazuma koji je doveo državu Bosnu i Hercegovinu na rub nestanka onda nema Bosne i Hercegovine osim na papiru.

Član 3. st 3 b) Ustava BiH jasno kaže:“ Entiteti i sve njihove administrativne jedinice će se u potpunosti pridržavati ovog Ustava kojim se stavljaju van snage zakonske odredbe Bosne i Hercegovine i ustavne i zakonske odredbe entiteta koje mu nisu saglasne, kao i odluka institucija Bosne i Hercegovine. Opća načela međunarodnog  prava su sastavni dio pravnog poretka Bosne i Hercegovine i entiteta.

Ako je Dodik protivno ovoj ustavnoj odredbi, odlukama Ustavnog suda BiH  i odlukama Visokog predstavnika proglasio nevažećim Odluke  i djelovanje Ustavnog suda u entitetu Republika srpska, protivpravno proglasio  državnu imovinu imovinom entiteta Rs , a ništa se ne preduzme to znači da Bosna i Hercegovina samo fiktivno postoji kao država bez vlasništva na svojom zemljom i bez ustavnopravne nadležnosti na teritoriji entiteta RS

(što je  skoro pola njene teritorije).

Neshvatljiva je pri tome izjava Escobara kojem navedeno ništa ne znači i samo govori da je crvena linija za Dodika ako raspiše referendum za odcjepljenje. Nisam siguran da je to oficijelna američka politika jer nereagovanje na ove poteze čine entitet Rs faktičkom državom a Bosnu i Hercegovinu formalnom državom koja u stvarnosti ne postoji.

Eskobar i njemu slični  bi sutra kad Dodik pokrene referendum za otcjepljenje rekao da je na žalost za BiH kasno, da ona već mjesecima ne funkcioniše kao država i da je bolje podijeliti Bosnu i Hercegovinu nego imati novi rat. Mislim da su tako oklijevali kad je Srebrenica u pitanju sa intervencijom iz vazduha a onda hladno kostantirali da je kasno jer Mladićevi tenkovi već ulaze u Srebrenicu čime su pustili nesretni narod u ruke Mladićevim i Karadžićevim koljačima.

Svi oni koji vole BiH, moraju dići glas. Preko  95% intelektualaca najvišeg ranga koji godinama šute moraju se probuditi. Država nam curi a mi spavamo. I ako  izgubimo Bosnu i Hercegovinu jedni druge ćemo okrivljivati, pozicija opoziciju a opozicija poziciju, što smo postali Palestinci ali tad će biti kasno.

Udruženje generala, Udruženje Patriotske lige, penzionisani generali, oficiri Armije BiH i svi ostali koji su spremni braniti Bosnu i Hercegovinu moraju se oglasiti i dati do znanja Dodiku da BiH neće šaptom pasti.

Zasada je ponašanje naše političke i intelektualne elite osim časnih izuzetaka kao da se radi o tuđoj a ne njihovoj zemlji i kao da očekuju da rješenje padne sa neba. Ako snage EUFOR-a ne pojačaju svoje prisustvo u BiH a posebno na koridoru Brčko, a ne vide se ozbiljne naznake pojačanog prisustva,  onda se moramo osloniti samo na svoje snage koristeći postojanje državnih institucija i prirodno pravo na odbranu zemlje.

Uzmimo  primjer Ruande. U vrijeme građanskog rata između Huta i Tustsija 1994. godine UN su čak smanjile prisustvo svojih snaga na 270 ljudi a procjene stručnjaka su bile da su sa 5000 svojih vojnika mogle spriječiti i zaustaviti građanski rat koji je za sto dana odnio preko milion žrtava u strahovitom genocidu. Ako smo u Bosni Hercegovini imali preko stotinu hiljada ubijenih i to u zemlji  u kojoj je provejavalo bratsvo i jedinstvo i gdje su najbolji prijatelji do početka sukoba sjedili godinama zajedno a onda okrenuli puške jedni prema drugima, sada bi ne daj Bože rata u BiH mogao nastati  pakao. I najviše je kriv Dodik koji godinama generiše priču o Rs kao državi srpskog naroda te da će Rs i Srbija biti jednog dana jedno  i prolazi bez ikakvih sankcija produbljujući već postojeći jaz između naroda u BiH do tačke ključanja. Sve se mora uraditi da se spriječi mogući crni scenario. Ovdje ne pomažu apeli niti  razmišljanje  da se ne razbije koalicija sa Dodikom ni da se ne zamjere političke stranke  i izabrani predstavnici vlasti glasačima jer sljedeće izbore u BiH nećemo ni dočekati ako se ne zaustavi Dodikova politika.

Zato intelektualci vrisnite a političari bez ikakvih kalkulacija opsjedajte strane ambasade i međunarodne zvaničnike da se preduzmu hitni koraci da se Dodik procesuira i trajno suspenduje iz politike zaključuje akademik Kurtćehajić.

Nedavno objavljeno