REPUBLIKA SRPSKA – NAJVEĆE AUTORSKO DJELO ALIJE IZETBEGOVIĆA

(Reagiranje na tekst Senada Avdića, OBRAČUN NA ŠEHIDSKOJ DESNICI, Slobodna Bosna, 3.5.24.)

Možda vas zanima

Senad Avdić, kada smo u pitanju ja i moj brat Nedžad, ne može da ne vrijeđa i pjeni od mržnje prema nama na svome privatnom portalu. Samo prije nekih mjesec dana na istom portalu je objavio rečenicu da je „Alija Izetbegović stalno govorio o cjelovitoj BiH, a sve je učinio da je podijeli,“ a sada, u svome novom delirium tremensu, ne smije ni da potvrdi nešto što uopće nije bilo nečasno sa njegove strane, ali ja ga razumijem: on ima dubok razlog da to zaniječe – valja bljuvat’ pa lizat’. O čemu se radi?

Kao svjedok naše moderne historije, prozvao sam brojne historijske ličnosti (sa navodnicima ili bez njih) da isto tako svjedoče o pokušajima podjele naše zemlje (koji se, kao što je svima poznato, je li, nisu ostvarili). Među njima i Senada Avdića, poznatog novinara na bh. „ljevici“ (pod navodnicima, dakle), koji je prema meni zauzeo neprijateljski stav već 1983.g. i nije ga promijenio nikada – sve do 1993.g. kada je Predsjednik zatražio da se ujedine „Ljiljan“ (koga sam ja osnovao i vodio sve do 1994.g.) i Avdićeva „Slobodna Bosna“, i to sa jasnim ciljem (koga je meni izrekao): da ja u „Ljiljanu“ obrazlažem vjerničkom narodu da se Bosna mora podijeliti („to traži međunarodna zajednica“ i slične tvrdnje), a Avdić da to obrazlaže komunističkom dijelu našeg naroda. Eno zajedničkih izdanja „Ljiljana“ i „Slobodne Bosne“, eno i mojih i Avdićevih tekstova u tim izdanjima! I to se i desilo: ja i moj brat smo voljeli rahm. Aliju, poštovali ga i slušali kao vjerovatno niko u našoj društvenoj i političkoj javnosti, obojica smo pristali da se ujedinimo sa Avdićem za njegov (Predsjednikov) hatar, čak drugovali nekoliko mjeseci sa Avdićem, i to je trajalo sve dok ja nisam odbio da učestvujem u Predsjednikovom nepromišljenom naumu. Nakon toga, „Ljiljan“ i Bošnjačka tv (koju sam također vodio) ugašeni su uz pomoć dinastičkih krtica i krimosa te „slavnog“ pravosuđa pod kontrolom Oca i Sina, a Avdićeva „Slobodna Bosna“ je dobila enormne donacije i do danas je sponzorirana od iste adrese.

Na spomenutoj diskusiji (v. stranicu BANU „Kulin ban“) oponirao sam akademiku Kurtćehajiću da su SDA i Islamska zajednica na Prvom bošnjačkom saboru „bili za podjelu Bosne.“ O tome nije bilo riječi, niko (osim rahm. prof.dr Muhammeda Nezirovića) nije progovorio o tome, ali – prema svjedočenjima akademika Muhammeda Filipovića – u pobočnim prostorijama Holiday Inna Bosna se uveliko dijelila, čak je bila donesena i mapa „Muslimanije“ itd., o čemu bi danas mogao da svjedoči jedini preostali živi svjedok tih događaja, akademik Rusmir Mahmutčehajić.

Ono što je mene ponukalo da zaključim – i to i sada tvrdim- da je Prvi bošnjački sabor sazvan radi podjele Bosne jeste stav Alije Isakovića (ključnoga govornika na tome skupu) objavljen u „Ljiljanu“ malo poslije Sabora, koji glasi: samo muslimani su Bošnjaci. (Taj stav imate i na: https://www.biserje.ba Alija Isaković, Ko je Bosanac, ko Bošnjak, ko musliman.) Bosanski jezik, a naše „historijsko ime“ Bošnjak- kako to? – pitao sam rahm. Aliju Isakovića, a nikad nisam dobio odgovora na to pitanje.

(Odgovor je i meni i svim „Bošnjacima“ dao Milorad Dodik u nedavnom intervjuu na Face tv kada nam je svima od najvećeg autorskog djela Alije Izetbegovića, Republike Srpske, ženerozno poklanjao jedan komadić – Potočare.)

Eto, samo zbog te moje geste: da ne učestvujem u podjeli Bosne, zbog moga javnog svjedočenja (u intervjuu na Face tv o UCJENI pod kojom je bio rahm. Alija) i zbog ovog javno postavljenog pitanja, mene i moga brata Senad Avdić i idolopoklonici dinastije Izetbegovića na najsvirepiji način progone već 25 godina! Haram im bilo ovog i Onog svijeta! Ali – ćeraćemo se mi još: uskoro ćemo svjedočiti o tome UDBAŠKO-KOS-ovom progonu pred čitavim bošnjačkim/bosanskim narodom, i šire!

Acc. prof.dr. Džemaludin Latić

Nedavno objavljeno